
آموزش فارکس از 0 تا 100 در فارسی فارکس بصورت رایگان برای شما تهیه و آماده شده تا برای موفقیت شما در هر بازار مالی آماده بشین.
فارسی فارکس به شما خواهد آموخت چطور با آموزش دیدن موفقیت های خودتان را تضمین کنید.
به یاد داشته باشید که آموزش فارکس به همین سادگی نیست که شما یک شبه یا یک ماهه روی بازار تسلط پیدا کنید، و یادگیری و تسلط به این بازار یا هر بازار مالی دیگه نیاز به تمرین زیاد و صبوری فراوان دارد.
این حرف رو کسی داره به شما میزنه که از سال 2007 توی این بازار فعال بوده و همچنان به فعالیت خودش داره ادامه میده.
آموزش فارکس به سبک فارسی فارکس
آموزش فارکس به سبک فارسی فارکس یک آموزش کاملا نتیجه محور است که شما با دیدن هر جلسه از این آموزش رایگان فارکس به خوبی میتوانید با مفاهیم آن آموزش ارتباط برقرار کنید.
تلاش ما این است که در هر آموزش با تکیه بر مثال ها و نقل قولهای کاملا علمی و عملی به شما کمک کنیم تا درک کاملی از موضوع آموزش داشته باشید و در نهایت در عمل بتوانید آنرا پیاده سازی کنید.
تجربه من از سال 2007 تا الان بهم خیلی چیزها رو آموخته، که من تلاش میکنم مهمترین و اصلی ترین اونها رو حتما توی هر آموزش بهتون یاد بدم.
موضوع سرفصل | توضیح مختصر |
---|---|
فارکس به زبان خیلی ساده | آشنایی با مفهوم بازار فارکس، چگونگی کارکرد، بازیگران اصلی، مزایا و معایب و اینکه چه چیزهایی در این بازار جهانی معامله میشود. |
آموزش فارکس مقدماتی: الفبای کار، از پیپ و لات تا اولین معامله! | یادگیری اصطلاحات کلیدی مانند جفت ارز، پیپ، لات، اسپرد، لوریج، مارجین، انواع سفارشات و معرفی پلتفرمهای معاملاتی مثل متاتریدر. |
انتخاب بروکر معتبر در ایران | معیارهای انتخاب یک بروکر قابل اعتماد، انواع بروکرها، رگولیشن، روشهای واریز و برداشت برای ایرانیان و هشدار در مورد کلاهبرداریها. |
جادوی تحلیل تکنیکال در آموزش فارکس رایگان: نمودارها به ما چه میگویند؟ | آموزش انواع نمودار (خطی، میلهای، شمعی)، الگوهای کندل استیک، روندها، سطوح حمایت و مقاومت، خطوط روند، اندیکاتورها و اسیلاتورهای پرکاربرد. |
آموزش فارکس متوسطه | مفاهیم پیشرفتهتر تحلیل تکنیکال مانند پرایس اکشن، الگوهای کلاسیک قیمتی، فیبوناچی، واگراییها و تحلیل چند تایمفریم. |
تحلیل فاندامنتال و سنتیمنتال | بررسی تأثیر اخبار و رویدادهای اقتصادی، شاخصهای کلان، نرخ بهره و درک احساسات و روانشناسی حاکم بر بازار. |
آموزش مدیریت سرمایه و ریسک در فارکس | اهمیت حیاتی مدیریت ریسک، تعیین حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit)، محاسبه حجم معامله، نسبت ریسک به ریوارد و جلوگیری از کال مارجین شدن. |
آموزش فارکس حرفه ای | آشنایی با انواع استراتژیهای معاملاتی (اسکالپینگ، سوئینگ، روزانه)، نحوه طراحی، تست و بهینهسازی یک سیستم معاملاتی سودآور و شخصی. |
روانشناسی معاملهگری | شناخت و کنترل احساسات مخرب مانند ترس، طمع و هیجان؛ ایجاد نظم و انضباط ذهنی و پایبندی به پلن معاملاتی. |
ویدئو و فیلم آموزش فارکس | بررسی اهمیت و نحوه استفاده از محتوای ویدئویی برای درک بهتر مفاهیم و تکنیکهای معاملاتی در کنار آموزش متنی. |
تبلیغات رایج و کلاهبرداری در فارکس | آشنایی با روشهای رایج کلاهبرداری در فضای مجازی و حقیقی مرتبط با فارکس و راههای تشخیص بروکرهای اسکم و پیشنهادات وسوسهانگیز اما دروغین. |
پاسخ به سوالات شما | در نهایت ما تلاش میکنیم تا به تمامی سوالات شما پاسخی جامع و کامل بدیم. |

فارکس چیست؟ فارکس به زبان ساده
این کلمه از ترکیب دو واژه Foreign Exchange به معنی تبادل ارز خارجی ساخته شده. خیلی خودمونی بخوام بگم، فارکس یک بازار جهانیه که توش مردم، شرکتها و بانکها میان ارزهای کشورهای مختلف رو با هم خرید و فروش میکنن.
مثلاً شما فکر میکنید ارزش یورو قراره نسبت به دلار آمریکا بره بالا، پس یورو میخرید و دلار میفروشید. یا برعکس، اگه فکر میکنید قراره بریزه، یورو رو میفروشید و دلار میگیرید. کل داستان همینه، دیدید چیز خیلی سختی نیست!
جذابیت اصلی بازار فارکس در چند تا چیزه. اول اینکه بزرگترین بازار مالی دنیاست! یعنی روزانه تریلیونها دلار توش جابجا میشه. این حجم عظیم باعث میشه که نقدشوندگی (Liquidity) خیلی بالایی داشته باشه، یعنی تقریباً همیشه برای خرید یا فروش ارزهای اصلی، مشتری وجود داره و لازم نیست نگران باشید که سفارشتون انجام نشه.
دومین نکته اینه که بازار فارکس ۲۴ ساعته و ۵ روز در هفته (از دوشنبه صبح زود به وقت استرالیا تا جمعه شب به وقت نیویورک) بازه و داره کار میکنه. دلیلش هم اینه که مراکز مالی مهم دنیا مثل لندن، نیویورک، توکیو و سیدنی در مناطق زمانی مختلفی هستن و وقتی یکی بسته میشه، اون یکی تازه شروع به کار کرده.
این یعنی شما تقریباً هر ساعتی از شبانهروز که وقت داشته باشید، میتونید پوزیشن بگیرید و ترید کنید. البته اینم بگم که بعضی ساعتها به خاطر همپوشانی بازارهای بزرگ، حجم معاملات و نوسانات بیشتره که بهش میگن “سشنهای معاملاتی” و بعداً مفصل در موردش صحبت میکنیم.
حالا کیا تو این بازار بزرگ مشغول فعالیتن؟ جواب ساده است، همه جور آدمی پیدا میشه! از بانکهای مرکزی بزرگ کشورها و بانکهای تجاری غولآسا گرفته تا شرکتهای چندملیتی که برای تبادلات تجاریشون نیاز به تبدیل ارز دارن، صندوقهای سرمایهگذاری بزرگ، و البته ما معاملهگران خرد (Retail Traders) که به لطف اینترنت و بروکرها،با سرمایههای کوچیکتر هم میتونیم وارد این بازار بشیم.
در گذشته، معاملات فارکس بیشتر در انحصار بانکهای بزرگ بود، اما الان دیگه اینطور نیست و همین دسترسی آسون، آموزش فارکس برای مبتدیان رو بیش از پیش ضروری کرده.
الان سوال اصلی اینه که تو فارکس دقیقاً چی معامله میشه؟
همونطور که از اسمش پیداست، “ارز”. اما ارزها هیچوقت به تنهایی معامله نمیشن، بلکه همیشه به صورت “جفت ارز” (Currency Pair) هستن. مثلاً EUR/USD (یورو در برابر دلار آمریکا)، GBP/JPY (پوند انگلیس در برابر ین ژاپن) یا AUD/CAD (دلار استرالیا در برابر دلار کانادا).
ارز اول در یک جفت ارز رو “ارز پایه” (Base Currency) و ارز دوم رو “ارز متقابل” یا “ارز مظنه” (Quote Currency یا Counter Currency) میگن. قیمتی که برای یک جفت ارز میبینید، نشون میده که برای خرید یک واحد از ارز پایه، چقدر باید از ارز متقابل پرداخت کنید.
بذارید یه مثال بزنم که جا بیفته: فرض کنید قیمت جفت ارز EUR/USD الان 1.0850 هست. این یعنی برای خرید 1 یورو، شما باید 1.0850 دلار آمریکا پرداخت کنید.
پس اگه شما پیشبینی کنید که ارزش یورو قراره بیشتر بشه، میاید و EUR/USD رو “میخرید” (Buy یا Long). اگه پیشبینیتون درست در بیاد و قیمت مثلاً بشه 1.0900، شما با فروش یوروهای خودتون (بستن پوزیشن خرید) سود میکنید. اگه هم فکر کنید یورو میخواد بریزه، میاید و EUR/USD رو “میفروشید” (Sell یا Short). این قابلیت معامله در هر دو جهت (صعودی و نزولی) یکی از قشنگیهای فارکسه.
اگه بخوام در خصوص مزایای دیگه ای که توی بازار فارکس وجود داره حرف بزنم باید بگم، یکی دیگهاش هزینههای معاملاتی نسبتاً پایین در مقایسه با بازارهای دیگه مثل بورس سهامه (البته اگه بروکر خوبی انتخاب کنید😉).
امکان استفاده از “اهرم” یا “لوریج” (Leverage) هم هست که به شما اجازه میده با پول کم، معامله بزرگتری باز کنید.
استفاده از لوریج میتونه سود شما رو چند برابر کنه، اما حواستون باشه که ضرر رو هم به همون نسبت میتونه بزرگ کنه! پس لوریج مثل یه شمشیر دولبه است که استفاده ازش مهارت و آموزش فارکس دقیق میخواد و نباید بدون دانش و علم کافی ازش استفاده کرد.
فارکس یک بازار بیعیب نیست. نوسانات شدید قیمت، پیچیدگی تحلیلها، نیاز به کنترل احساسات و انضباط بالا، و متاسفانه وجود کلاهبرداران و بروکرهای نامعتبر از جمله ریسکها و چالشهای این مسیره. برای همینه که اینقدر روی آموزش فارکس صفر تا صد رایگان و یادگیری اصولی تاکید میکنم.
ما فقط یک هدف داریم و اونم اینه که شما با چشم باز و آگاهی کامل وارد این حوزه بشید و بتونید از فرصتهاش استفاده کنید، نه اینکه خدای نکرده قربانی ریسکهاش بشید.
آموزش فارکس مقدماتی
نوبت این رسید که وارد بخش آموزش فارکس مقدماتی بشیم و بریم سراغ الفبای کار. بدون یاد گرفتن این اصطلاحات و مفاهیم پایه، مثل اینه که بخواید بدون بلد بودن نتهای موسیقی، سمفونی بنوازید😂!
پس این بخش از آموزش فارکس برای مبتدیان رو خیلی جدی بگیرید، مخصوصا اگه تازه کار هستین، چون سنگ بنای موفقیت شما در آینده است. قول میدم سعی کنم همه چیز رو خیلی ساده و روان توضیح بدم.
اولین چیزی که باید باهاش آشنا بشین در حدی که مثل دوستتون باشه، جفت ارز (Currency Pair) هست. همونطور که تو بخش قبلی هم یه اشاره کوچولو کردم، تو فارکس همیشه ارزها رو به صورت جفت معامله میکنیم.
جفت ارزهای اصلی یا “ماجور” (Major Pairs) اونایی هستن که یه طرفشون دلار آمریکا (USD) قرار داره و بیشترین حجم معاملات بازار رو هم به خودشون اختصاص میدن. مثل EUR/USD (یورو به دلار آمریکا)، GBP/USD (پوند انگلیس به دلار آمریکا)، USD/JPY (دلار آمریکا به ین ژاپن)، USD/CHF (دلار آمریکا به فرانک سوئیس)، AUD/USD (دلار استرالیا به دلار آمریکا)، USD/CAD (دلار آمریکا به دلار کانادا) و NZD/USD (دلار نیوزلند به دلار آمریکا).
به نظر من، برای شروع آموزش فارکس رایگان، تمرکز روی همین جفت ارزهای اصلی خیلی هوشمندانهتره، چون تحلیلشون معمولاً سادهتره و منابع اطلاعاتی بیشتری هم در موردشون پیدا میشه.
حالا بریم سراغ یه مفهوم خیلی ریز اما فوقالعاده مهم: پیپ (Pip) و پوینت (Point یا Pipette). “پیپ” مخفف “Percentage In Point” یا “Price Interest Point” هست و کوچکترین واحد تغییر قیمت در یک جفت ارزه.
برای اکثر جفت ارزها، پیپ چهارمین رقم اعشار در نرخ برابری اونهاست. مثلاً اگه قیمت EUR/USD از 1.0850 به 1.0851 تغییر کنه، میگیم قیمت یک پیپ حرکت کرده. اما یه استثنا وجود داره: تو جفت ارزهایی که یه طرفشون ین ژاپن (JPY) هست، پیپ دومین رقم اعشاره (مثلاً در USD/JPY اگه قیمت از 150.25 به 150.26 برسه، یک پیپ جابجا شده).
“پوینت” که بهش پیپت هم میگن، یک دهم پیپ هست و برای دقت بیشتر در نمایش قیمتها استفاده میشه (یعنی پنجمین رقم اعشار یا سومین رقم در جفت ارزهای ینی). درک مفهوم پیپ برای محاسبه سود و ضرر معاملاتتون حیاتیه، پس خوب یادش بگیرید!
بعد از پیپ، میرسیم به لات (Lot). لات در واقع واحد استاندارد برای اندازهگیری حجم یا مقدار معامله شما در فارکسه. یک “لات استاندارد” (Standard Lot) معادل ۱۰۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه (ارز اول در جفت ارز) هست.
مثلاً اگه شما یک لات استاندارد EUR/USD بخرید، در واقع ۱۰۰,۰۰۰ یورو خریدید. البته نگران نباشید، لازم نیست حتماً با این حجم بزرگ معامله کنید! لاتهای کوچکتری هم وجود داره:
“مینی لات” (Mini Lot) که معادل ۱۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه است، و “میکرو لات” (Micro Lot) که معادل ۱,۰۰۰ واحد از ارز پایه است. بعضی بروکرها حتی “نانو لات” (Nano Lot) هم ارائه میدن که ۱۰۰ واحده.
اینکه با چه حجمی وارد معامله بشید، کاملاً به میزان سرمایه اولیه، استراتژی مدیریت ریسک و تجربه شما بستگی داره. من همیشه به کسایی که تازه آموزش فارکس رو شروع کردن، توصیه میکنم با میکرو لات یا حداکثر مینی لات کار کنن تا با ریسک کمتر، تجربه کسب کنن و قلق بازار دستشون بیاد.
بذارید یه مثال از ارزش هر پیپ بزنیم: فرض کنید شما با یک میکرو لات (۱,۰۰۰ واحد) از جفت ارز EUR/USD وارد معامله شدید. در این حالت (و برای اکثر جفت ارزهایی که USD ارز متقابل اونهاست)، هر یک پیپ حرکت قیمت، تقریباً معادل ۰.۱ دلار آمریکا (۱۰ سنت) برای شما سود یا ضرر ایجاد میکنه.
حالا اگه با یک مینی لات (۱۰,۰۰۰ واحد) وارد شده باشید، هر پیپ تقریباً ۱ دلار ارزش داره و اگه با یک لات استاندارد (۱۰۰,۰۰۰ واحد) ترید کنید، هر پیپ تقریباً ۱۰ دلار میارزه. میبینید که حجم معامله چقدر روی میزان سود و ضررتون تاثیر میذاره؟ این محاسبات بخش مهمی از آموزش فارکس صفر تا صد رایگان هست.
مفهوم بعدی که باید بشناسید، اسپرد (Spread) هست. اسپرد در واقع تفاوت بین قیمت خرید (Ask) و قیمت فروش (Bid) یک جفت ارزه. وقتی شما به پلتفرم معاملاتی نگاه میکنید، برای هر جفت ارز دو تا قیمت میبینید:
قیمت Bid قیمتی هست که بروکر حاضره ارز پایه رو از شما بخره، و قیمت Ask قیمتی هست که بروکر حاضره ارز پایه رو به شما بفروشه. قیمت Ask همیشه یه کوچولو از قیمت Bid بالاتره و این اختلاف همون اسپرد و یکی از راههای درآمد بروکرهاست.
مثلاً اگه برای EUR/USD قیمت Bid برابر 1.0850 و قیمت Ask برابر 1.0852 باشه، اسپرد ۲ پیپ هست. وقتی شما یه معامله خرید باز میکنید، معاملهتون روی قیمت Ask باز میشه و وقتی معامله فروش باز میکنید، روی قیمت Bid انجام میشه.
این یعنی شما به محض باز کردن معامله، به اندازه اسپرد در ضرر اولیه هستید و قیمت باید حداقل به همون اندازه در جهت معامله شما حرکت کنه تا شما سر به سر بشید.
و اما میرسیم به یکی از جذابترین و در عین حال خطرناکترین مفاهیم فارکس: اهرم یا لوریج (Leverage) و مارجین (Margin). لوریج ابزاریه که بروکر در اختیار شما قرار میده تا بتونید با مقدار کمی از سرمایه خودتون، معاملهای با حجم بسیار بزرگتر انجام بدید.
مارجین هم اون مقدار پولی از حساب شماست که بروکر برای باز نگه داشتن پوزیشنهای دارای لوریج شما، به عنوان وجه تضمین یا وثیقه، بلوکه میکنه. مثلاً اگه بروکر به شما لوریج ۱:۱۰۰ (بخوانید یک به صد) ارائه بده، یعنی شما میتونید با هر ۱ دلار از سرمایه خودتون، معاملهای به ارزش ۱۰۰ دلار باز کنید.
این میتونه سود شما رو به شدت افزایش بده، اما حواستون باشه که به همون نسبت هم میتونه ضرر شما رو چند برابر کنه! اگه بازار خلاف جهت پیشبینی شما حرکت کنه، و ضرر شما به حدی برسه که مارجین کافی برای پوشش اون نداشته باشید، بروکر ممکنه پوزیشن شما رو ببنده که به این حالت “مارجین کال” (Margin Call) یا “استاپ اوت” (Stop Out) میگن.
استفاده از لوریج بالا بدون دانش و تجربه کافی، مثل راه رفتن روی لبه تیغه و یکی از دلایل اصلی ضرر کردن تازهکارهاست. در بخشهای پیشرفتهتر آموزش فارکس حتماً در مورد مدیریت صحیح لوریج و مارجین مفصل صحبت خواهیم کرد.
پس برای اینکه بتونید معامله کنید، باید با انواع سفارشات (Order Types) آشنا باشید.
سادهترین نوع سفارش، “سفارش بازار” (Market Order) هست که یعنی شما به بروکر دستور میدید معامله شما رو در بهترین قیمت موجود در همون لحظه انجام بده.
اما سفارشات دیگهای هم داریم که بهشون میگن “سفارشات در انتظار” یا “معلق” (Pending Orders). این سفارشات زمانی استفاده میشن که شما میخواید در یک قیمت خاص که هنوز بازار بهش نرسیده، وارد معامله بشید.
چهار نوع اصلی سفارش در انتظار عبارتند از: Buy Limit (خرید در قیمتی پایینتر از قیمت فعلی بازار)، Sell Limit (فروش در قیمتی بالاتر از قیمت فعلی بازار)، Buy Stop (خرید در قیمتی بالاتر از قیمت فعلی بازار، معمولاً برای ورود به معامله پس از شکست یک سطح مقاومتی) و Sell Stop (فروش در قیمتی پایینتر از قیمت فعلی بازار، معمولاً برای ورود به معامله پس از شکست یک سطح حمایتی). بلد بودن این سفارشات برای پیادهسازی استراتژیهای مختلف خیلی مهمه.
در ادامه لیستی از آخرین مقالات آموزش مقدماتی فارکس رو براتون قرار میدم که به موارد گفته شده پرداخته شده، به همراه توضیحات کامل و جامع.
انتخاب بروکر معتبر در ایران
یکی از مهمترین و شاید چالشبرانگیزترین مراحل برای ساکنین ایران: انتخاب یک بروکر (Broker) مناسب و قابل اعتماد است. بروکر در واقع نقش واسطه رو بین شما و بازار جهانی فارکس بازی میکنه.
شما سفارشهای خرید و فروشتون رو از طریق پلتفرمی که بروکر در اختیارتون میذاره، به بازار ارسال میکنید. انتخاب یک بروکر خوب میتونه مسیر موفقیت شما رو هموار کنه و برعکس، یک انتخاب اشتباه میتونه تمام زحمات و سرمایهتون رو به باد بده. پس این بخش از آموزش فارکس رو خیلی جدی بگیرید، چون پای امنیت سرمایهتون در میونه!
انواع بروکر فارکس: ECN، STP، DMA، Market Maker و Hybrid
متاسفانه، به دلیل تحریمهای بینالمللی و نبود قوانین حمایتی مشخص و مستقیم برای معاملهگران فارکس در ایران، انتخاب بروکر برای ما ایرانیها یه مقدار پیچیدهتر از بقیه کشورهاست.
خیلی از بروکرهای بزرگ و معتبر جهانی، مستقیماً به کاربران ایرانی خدمات نمیدن. اما نگران نباشید، هنوز هم گزینههایی وجود داره، فقط باید با دقت و وسواس بیشتری عمل کنیم.
فاکتوری که باید بهش دقت کنید، شرایط معاملاتی (Trading Conditions) بروکر هست. این شامل موارد زیادی میشه، از جمله: میزان اسپرد و کمیسیون (که در بخش قبلی آموزش فارکس مقدماتی توضیح دادیم)، انواع حسابهای معاملاتی که ارائه میده (مثلاً حسابهای استاندارد، ECN، اسلامی یا بدون سواپ)، حداقل مبلغ مورد نیاز برای افتتاح حساب (Minimum Deposit)، حداکثر لوریج قابل ارائه، سرعت اجرای معاملات (Execution Speed) و اینکه آیا ریکوت (Requote) یا اسلیپیج (Slippage) زیادی داره یا نه.
یکی دیگه از موارد مهم، روشهای واریز و برداشت (Deposit and Withdrawal Methods) هست که بروکر برای ایرانیها پشتیبانی میکنه. به خاطر تحریمها، ما نمیتونیم از روشهای معمول مثل حواله بانکی مستقیم بینالمللی یا کارتهای اعتباری ویزا و مسترکارت استفاده کنیم.
بنابراین، باید ببینیم بروکر چه گزینههای جایگزینی مثل واریز و برداشت ریالی و کیف پولهای الکترونیکی (مثل ارزهای دیجیتال) رو ارائه میده. سرعت واریز و برداشت، و همچنین کارمزدهایی که برای این نقل و انتقالات دریافت میکنه هم خیلی مهمه. هیچکس دوست نداره برای برداشت سودش روزها و هفتهها منتظر بمونه یا کارمزدهای گزافی پرداخت کنه!
یک توصیه دوستانه از من به شما: قبل از اینکه مبلغ زیادی رو به یک بروکر واریز کنید، حتماً با یک مبلغ کم شروع کنید و فرآیند واریز، انجام چند معامله و سپس برداشت وجه رو تست کنید.
ببینید چقدر طول میکشه، آیا پشتیبانیشون پاسخگو هست یا نه، و آیا مشکلی در این فرآیند پیش میاد یا نه. این کار شاید کمی زمانبر باشه، اما ارزشش رو داره و میتونه از ضررهای بزرگ در آینده جلوگیری کنه. گول تبلیغات پر زرق و برق و وعدههای سودهای نجومی و بدون ریسک رو هم نخورید؛ هیچ بروکری نمیتونه سود شما رو تضمین کنه!
کیفیت پشتیبانی مشتریان (Customer Support) هم فاکتور مهمیه، مخصوصاً برای ما که ممکنه به خاطر زبان یا مسائل فنی، نیاز به کمک بیشتری داشته باشیم.
در مورد انواع بروکرها هم خوبه یه اطلاعاتی داشته باشید. به طور کلی، بروکرها به دو دسته اصلی تقسیم میشن: بروکرهای “میز معامله” یا “بازار ساز” (Dealing Desk یا Market Maker) و بروکرهای “بدون میز معامله” (No Dealing Desk یا NDD).
بروکرهای مارکت میکر معمولاً طرف مقابل معاملات مشتریانشون قرار میگیرن و قیمتها رو خودشون (البته بر اساس نرخهای جهانی) تعیین میکنن. این به این معنی نیست که حتماً علیه شما کار میکنن، خیلی از بروکرهای معتبر هم مارکت میکر هستن.
بروکرهای NDD خودشون به دو نوع STP (Straight Through Processing) و ECN (Electronic Communication Network) تقسیم میشن. این بروکرها سفارشات شما رو مستقیماً به تامینکنندگان نقدینگی (مثل بانکها و موسسات مالی بزرگ) منتقل میکنن و معمولاً اسپردهای کمتر اما در عوض کمیسیون جداگانهای برای هر معامله دریافت میکنن.
برای معاملهگران حرفهایتر و کسانی که با حجم بالا کار میکنن، بروکرهای ECN به خاطر شفافیت بیشتر و اسپردهای خام، معمولاً جذابیت بیشتری دارن.
و در آخر، پلتفرمهای معاملاتی که بروکر ارائه میده رو بررسی کنید. همونطور که قبلاً گفتم، محبوبترین پلتفرمها متاتریدر ۴ (MT4) و متاتریدر ۵ (MT5) هستن که اکثر بروکرها اونها رو پشتیبانی میکنن.
اما بعضی بروکرها ممکنه پلتفرمهای اختصاصی خودشون یا پلتفرمهای دیگهای مثل cTrader رو هم ارائه بدن. مطمئن بشید که پلتفرم بروکر با سیستم عامل شما (ویندوز، مک، اندروید، iOS) سازگاره، کار باهاش راحته و ابزارهای تحلیلی مورد نیاز شما رو داره.
و البته، فراموش نکنید که حتماً امکان باز کردن حساب دمو (Demo Account) یا آزمایشی رو داشته باشه تا بتونید قبل از ریسک کردن پول واقعی، شرایط معاملاتی بروکر و استراتژیهای خودتون رو در یک محیط شبیهسازی شده تست کنید.
پیدا کردن بروکر ایدهآل برای ما ایرانیها شاید کمی شبیه هفتخوان رستم باشه، اما با تحقیق کافی، پرسوجو از افراد باتجربه و اولویتبندی نیازهای خودتون، میتونید بهترین گزینه ممکن رو پیدا کنید. هیچوقت تو این مرحله عجله نکنید و با چشم باز تصمیم بگیرید، و از بخش بروکرهای که در سربرگ سایت وجود داره حتما استفاده کنین.
آموزش جادوی تحلیل تکنیکال فارکس
آموزش تحلیل تکنیکال، جادوی فارکس رو بهتون یادمیدم. اگه بخوام خیلی خودمونی بگم، تحلیل تکنیکال یعنی هنر و علم پیشبینی حرکات آینده قیمت، با استفاده از بررسی دادههای تاریخی قیمت و حجم معاملات.
طرفدارهای این نوع تحلیل، که تعدادشون هم کم نیست، معتقدن که “همهچیز در قیمت لحاظ شده” و الگوهای رفتاری بازار تمایل به تکرار دارن. پس اگه بتونیم این الگوها رو شناسایی کنیم، میتونیم با احتمال خوبی، آینده رو هم پیشبینی کنیم.
اولین ابزار کار یک تحلیلگر تکنیکال، چیزی نیست جز نمودار قیمت (Price Chart). نمودارها به ما نشون میدن که قیمت یک جفت ارز در طول زمان چطور تغییر کرده.
سه نوع نمودار اصلی داریم که هرکدوم اطلاعات خاصی رو به ما میدن: اولی نمودار خطی (Line Chart) هست که خیلی ساده، قیمتهای پایانی (Close Price) هر دوره زمانی (مثلاً هر ساعت یا هر روز) رو به هم وصل میکنه و یک خط پیوسته به ما میده.
دومی نمودار میلهای (Bar Chart) هست که برای هر دوره زمانی، چهار تا قیمت مهم رو نشون میده: قیمت باز شدن (Open)، بالاترین قیمت (High)، پایینترین قیمت (Low) و قیمت بسته شدن (Close) که به اختصار بهشون میگن OHLC. هر میله، این چهار قیمت رو به شکل خاصی نمایش میده.
اما گل سرسبد نمودارها، که به نظر من هم کاربردیترین و محبوبترین نوع نمودار در آموزش فارکس برای مبتدیان و حرفهایهاست، نمودارهای شمعی ژاپنی (Japanese Candlestick Charts) هستن. این نمودارها که قدمتی چند صد ساله دارن، علاوه بر اینکه اطلاعات OHLC رو به ما میدن، به خاطر شکل و شمایل بصریشون، تصویر خیلی واضحتری از نبرد بین خریدارها (گاوها) و فروشندهها (خرسها) در یک بازه زمانی خاص ارائه میدن.
هر “شمع” یا “کندل” یک “بدنه” (Body) و معمولاً دو تا “سایه” (Shadow یا Wick) در بالا و پایین داره. رنگ بدنه (معمولاً سبز یا سفید برای کندلهای صعودی، و قرمز یا سیاه برای کندلهای نزولی) نشون میده که قیمت در اون بازه زمانی بالا رفته یا پایین اومده. طول بدنه و سایهها هم اطلاعات خیلی مهمی در مورد قدرت روند، فشار خرید یا فروش و احساسات بازار به ما میدن.
یادگیری الگوهای کندل استیک مثل دوجی (Doji)، چکش (Hammer)، ستاره ثاقب (Shooting Star) و پوشا (Engulfing) بخش خیلی مهمی از یادگیری فارکس هست.
تصور کنید یک کندل سبز بلند با سایههای کوتاه میبینید. این کندل معمولاً نشوندهنده فشار خرید قوی در اون بازه زمانیه. حالا اگه یک کندل قرمز با بدنه کوچک و سایه بالایی خیلی بلند (مثل الگوی ستاره ثاقب در یک روند صعودی) ببینید، میتونه هشداری باشه برای اینکه فروشندهها دارن وارد عمل میشن و روند صعودی ممکنه تضعیف بشه.
اینها فقط مثالهای سادهای بودن و دنیای الگوهای شمعی خیلی گستردهتر از این حرفهاست!
یکی از بنیادیترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال، مفهوم روند (Trend) هست. روند یعنی جهت کلی حرکت قیمت در یک بازه زمانی مشخص. ما سه نوع روند اصلی داریم:
روند صعودی (Uptrend) که در اون قیمتها سقفها و کفهای بالاتری رو به طور متوالی ثبت میکنن (Higher Highs and Higher Lows). روند نزولی (Downtrend) که در اون قیمتها سقفها و کفهای پایینتری رو به طور متوالی ایجاد میکنن (Lower Highs and Lower Lows). و روند خنثی یا رنج (Sideways/Range-bound Market) که در اون قیمت بین دو سطح افقی مشخص در حال نوسانه و جهت غالب خاصی نداره.
یه ضربالمثل معروف تو بازارهای مالی هست که میگه “روند دوست شماست” (The trend is your friend).
این یعنی معمولاً معامله کردن در جهت روند غالب، احتمال موفقیت بیشتری داره، هرچند که استراتژیهای معامله خلاف روند هم وجود دارن که البته ریسک بالاتری دارن و برای حرفهایها مناسبترن. تشخیص درست روند، اولین قدم برای یک تحلیل تکنیکال موفقه.
برای تشخیص روند و همچنین پیدا کردن نقاط مناسب برای ورود به معامله یا خروج از اون، از ابزارهای مختلفی استفاده میکنیم. یکی از مهمترین این ابزارها، خطوط حمایت و مقاومت (Support and Resistance Lines) هستن.
“سطح حمایت” یک سطح قیمتیه که انتظار میره با رسیدن قیمت به اون، فشار خرید افزایش پیدا کنه و از پایینتر رفتن قیمت جلوگیری بشه (انگار قیمت به یک “کف” برخورد میکنه). “سطح مقاومت” برعکسه؛ یک سطح قیمتیه که انتظار میره با رسیدن قیمت به اون، فشار فروش زیاد بشه و از بالاتر رفتن قیمت جلوگیری کنه (انگار قیمت به یک “سقف” میخوره).
این سطوح میتونن به صورت افقی باشن یا به صورت خطوط روند شیبدار (Trendlines) رسم بشن. وقتی یک سطح حمایت یا مقاومت به طور معتبری شکسته میشه، معمولاً نشونه ادامه حرکت قیمت در جهت شکست هست و میتونه یک سیگنال معاملاتی باشه. اینها از پایههای آموزش فارکس صفر تا صد رایگان هستن.
الگوهای کلاسیک قیمتی (Classic Chart Patterns) مثل الگوی “سر و شانه” (Head and Shoulders)، “سقف و کف دوقلو یا سهقلو” (Double/Triple Top/Bottom)، “مثلثها” (Triangles)، “پرچمها” (Flags) و “کنجها” (Wedges) هم بخش دیگهای از زرادخانه یک تحلیلگر تکنیکاله. این الگوها در طول زمان بارها و بارها در نمودارهای مختلف تکرار شدن و به همین دلیل اعتبار زیادی برای پیشبینی ادامه یا بازگشت روند دارن.
البته یادتون باشه که هیچ ابزار، اندیکاتور یا الگویی در تحلیل تکنیکال به تنهایی و به صورت صد در صد قطعی نیست و همیشه باید مجموعهای از عوامل رو در کنار هم در نظر گرفت و حتماً اصول مدیریت ریسک رو رعایت کرد. هدف آموزش فارکس اینه که شما بتونید مثل یک کارآگاه ماهر، سرنخهای مختلف رو کنار هم بچینید و به یک نتیجهگیری با احتمال موفقیت بالا برسید.
مطمئن باشید که تحلیل تکنیکال یک مهارته و مثل هر مهارت دیگهای، با تمرین، تکرار و کسب تجربه به دست میاد. در ابتدا شاید حجم اطلاعات و تعداد ابزارها کمی گیجکننده به نظر برسه، اما به مرور زمان چشمتون به نمودارها عادت میکنه و میتونید الگوها و سیگنالها رو خیلی سریعتر و بهتر تشخیص بدید.
اکیداً توصیه میکنم که از “حساب دمو” یا آزمایشی برای تمرین تحلیلهاتون و تست کردن استراتژیهای مختلف استفاده کنید و تا زمانی که به یک سودآوری نسبی در حساب دمو نرسیدید، به هیچ عنوان وارد معاملات واقعی با پول واقعی نشید.
آموزش متوسطه فارکس
اگه مطالب قبلی رو خوب یاد گرفته باشید و تمرین کرده باشید، الان دیگه یه دید کلی نسبت به بازار دارید و میتونید نمودارها رو بخونید. حالا وقتشه که یه قدم بریم جلوتر و وارد مباحث آموزش فارکس متوسطه بشیم.
تو این مرحله، قراره تکنیکهای کمی پیشرفتهتر و عمیقتری رو یاد بگیریم که به ما کمک میکنن تحلیلهای دقیقتری داشته باشیم و فرصتهای معاملاتی بهتری رو شناسایی کنیم. آمادهاید که سطح دانش فارکسی خودتون رو ارتقا بدید؟
یکی از مهمترین مباحثی که در سطح متوسطه بهش پرداخته میشه، پرایس اکشن (Price Action) یا “رفتار قیمت” هست. پرایس اکشن یعنی تحلیل حرکات قیمت به صورت خالص و بدون استفاده زیاد از اندیکاتورها.
طرفدارهای پرایس اکشن معتقدن که خود قیمت، بهترین و گویاترین منبع اطلاعاته و تمام احساسات و تصمیمات بازیگران بازار رو در خودش منعکس میکنه. در تحلیل پرایس اکشن، ما به دنبال شناسایی الگوهای خاصی در حرکات قیمت و کندل استیکها هستیم که میتونن سیگنالهای معاملاتی قوی بدن.
الگوهایی مثل “پین بار” (Pin Bar)، “اینساید بار” (Inside Bar)، “فیکِی” (Fakey) یا شکست کاذب، و همچنین بررسی سطوح کلیدی حمایت و مقاومت با دقت بیشتر، از جمله مباحث پرایس اکشن هستن. به نظر من، تسلط بر پرایس اکشن میتونه کیفیت معاملات شما رو به طرز چشمگیری افزایش بده، چون به شما کمک میکنه “زبان بازار” رو بهتر بفهمید.
مبحث بعدی که در آموزش فارکس متوسطه خیلی بهش پرداخته میشه، استفاده پیشرفتهتر از ابزارهای تحلیل تکنیکاله. مثلاً در مورد فیبوناچی (Fibonacci)، احتمالاً اسمش رو شنیدید.
سطوح فیبوناچی اصلاحی (Retracement Levels) و فیبوناچی گسترشی (Extension Levels) ابزارهای خیلی قدرتمندی هستن که بر اساس دنباله اعداد فیبوناچی کار میکنن و به ما کمک میکنن تا نقاط احتمالی حمایت، مقاومت، و همچنین اهداف قیمتی رو در یک روند شناسایی کنیم.
سطوح کلیدی مثل ۳۸.۲٪، ۵۰٪، ۶۱.۸٪ در فیبوناچی اصلاحی خیلی مورد توجه معاملهگرها هستن. یادگیری نحوه صحیح رسم و استفاده از این سطوح، میتونه به شما در زمانبندی ورود و خروج از معاملات خیلی کمک کنه.
فرض کنید در یک روند صعودی، قیمت سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی میزنه، اما اندیکاتور RSI نمیتونه سقف جدیدی بزنه و سقف پایینتری رو ثبت میکنه. این یک “واگرایی معمولی منفی” هست و میتونه هشداری باشه که قدرت خریدارها کم شده و احتمالاً روند صعودی به زودی به پایان میرسه یا حداقل وارد یک فاز اصلاحی میشه.
حالا اگه در همین روند صعودی، قیمت کف بالاتری بزنه ولی اندیکاتور کف پایینتری بزنه، این میتونه یک “واگرایی مخفی مثبت” باشه و نشون بده که روند صعودی احتمالاً ادامه پیدا میکنه. میبینید چقدر جزئیات میتونه مهم باشه؟
دیدی وسیعتر برای معاملات ارزی
تا اینجا در مسیر آموزش فارکس، تمرکزمون بیشتر روی تحلیل تکنیکال و بررسی نمودارها و الگوهای قیمتی بود. اما دنیای تحلیل در بازارهای مالی، به خصوص فارکس، خیلی گستردهتر از این حرفهاست.
دو نوع تحلیل مهم دیگه هم داریم که به ما کمک میکنن دید جامعتری نسبت به بازار پیدا کنیم و تصمیمات معاملاتی بهتری بگیریم: تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) یا بنیادی، و تحلیل سنتیمنتال (Sentimental Analysis) یا تحلیل احساسات بازار. به نظر من، یک معاملهگر حرفهای باید بتونه از هر سه نوع تحلیل (تکنیکال، فاندامنتال و سنتیمنتال) به صورت ترکیبی استفاده کنه.
این نوع تحلیل، برخلاف تحلیل تکنیکال که روی “قیمت” تمرکز داره، به دنبال بررسی “دلایل” پشت حرکات قیمت هست. یعنی چی؟ یعنی ما سعی میکنیم با بررسی وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورها، قدرت و ضعف نسبی ارز اونها رو ارزیابی کنیم.
فاکتورهای زیادی در تحلیل فاندامنتال یک ارز تاثیرگذارن، از جمله: نرخ بهره (Interest Rates) که توسط بانکهای مرکزی تعیین میشه و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر ارزش ارزه (معمولاً نرخ بهره بالاتر باعث تقویت ارز میشه)، نرخ تورم (Inflation Rate)، رشد اقتصادی (GDP Growth)، نرخ بیکاری (Unemployment Rate)، تراز تجاری (Trade Balance)، ثبات سیاسی (Political Stability) و حتی بلایای طبیعی و رویدادهای غیرمنتظره. دونستن این موارد بخش مهمی از آموزش فارکس رایگان و درک عمیق بازار است.
یکی از ابزارهای اصلی تحلیلگران فاندامنتال، تقویم اقتصادی (Economic Calendar) هست.
تقویم اقتصادی زمان انتشار اخبار و گزارشهای مهم اقتصادی از کشورهای مختلف رو نشون میده. اخباری مثل تصمیمات نرخ بهره بانکهای مرکزی، گزارشهای اشتغال (مثل گزارش معروف NFP یا Non-Farm Payrolls از آمریکا)، شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) که نرخ تورم رو نشون میده، و تولید ناخالص داخلی (GDP)، پتانسیل ایجاد نوسانات شدید و ناگهانی در بازار رو دارن.
معاملهگرهای فاندامنتال سعی میکنن با پیشبینی نتایج این گزارشها و یا واکنش بازار به اونها، وارد معامله بشن. البته معامله کردن در زمان انتشار اخبار مهم (که بهش “نیوز تریدینگ” یا News Trading هم میگن) خیلی پرریسکه و نیاز به مهارت و سرعت عمل بالایی داره و شاید برای کسانی که در ابتدای مسیر آموزش فارکس برای مبتدیان هستن، خیلی مناسب نباشه.
فرض کنید انتظار میره که بانک مرکزی اروپا (ECB) نرخ بهره رو افزایش بده. این خبر معمولاً برای یورو (EUR) مثبته. حالا اگه بانک مرکزی واقعاً نرخ بهره رو افزایش بده، ممکنه شاهد تقویت یورو در برابر سایر ارزها باشیم. اما اگه برخلاف انتظار، نرخ بهره رو ثابت نگه داره یا حتی کاهش بده، یورو ممکنه به شدت تضعیف بشه.
تحلیلگر فاندامنتال باید بتونه این سناریوها و واکنش احتمالی بازار رو تحلیل کنه. گاهی اوقات حتی خود “انتظار بازار” از یک خبر، مهمتر از خود خبره!
اما تحلیل سنتیمنتال یا تحلیل احساسات بازار. این نوع تحلیل سعی میکنه بفهمه که فعالان بازار (معاملهگرها، سرمایهگذارها و …) در مجموع چه احساسی نسبت به یک ارز یا بازار خاص دارن.
آیا بیشترشون صعودی (گاوی یا Bullish) فکر میکنن یا نزولی (خرسی یا Bearish)؟ یا شاید هم بازار در حالت بیتصمیمی و خنثی به سر میبره؟
تحلیل سنتیمنتال به ما کمک میکنه که بفهمیم “جمعیت” به کدوم سمت تمایل داره. چون در نهایت، این عرضه و تقاضای ناشی از تصمیمات همین جمعیت هست که قیمت رو حرکت میده.
چطور میتونیم احساسات بازار رو تحلیل کنیم؟ ابزارهای مختلفی برای این کار وجود داره. یکی از معروفترین اونها، گزارش تعهدات معاملهگران (Commitment of Traders Report یا COT Report) هست که هر هفته توسط کمیسیون معاملات آتی کالای آمریکا (CFTC) منتشر میشه و نشون میده که گروههای مختلف معاملهگران (مثل معاملهگران تجاری یا Hedgers، معاملهگران بزرگ سفتهباز یا Large Speculators، و معاملهگران خرد یا Non-Reportable) چه پوزیشنهایی (خرید یا فروش) در بازارهای آتی ارز دارن.
با بررسی تغییرات در پوزیشنهای این گروهها، میتونیم به یک دید کلی نسبت به احساسات اونها برسیم. این گزارشات میتوانند برای تکمیل آموزش فارکس صفر تا صد رایگان بسیار مفید باشند.
ابزارهای دیگهای هم مثل شاخصهای احساسات (Sentiment Indicators) که توسط برخی بروکرها یا وبسایتهای تحلیلی ارائه میشن (مثلاً نشون میدن که چند درصد از مشتریان یک بروکر روی یک جفت ارز خاص پوزیشن خرید دارن و چند درصد فروش)، بررسی جریان اخبار و تحلیل محتوای رسانههای مالی، و حتی فعالیت معاملهگران در شبکههای اجتماعی میتونن به ما در درک سنتیمنت بازار کمک کنن.
البته تحلیل سنتیمنتال به تنهایی کافی نیست و معمولاً به عنوان یک ابزار تاییدی در کنار تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده میشه.
نکته مهم اینه که این سه نوع تحلیل (تکنیکال، فاندامنتال و سنتیمنتال) رقیب همدیگه نیستن، بلکه مکمل همدیگه هستن. تحلیل فاندامنتال به ما میگه “چرا” بازار باید حرکت کنه، تحلیل تکنیکال به ما میگه “کِی” و “چطور” وارد معامله بشیم یا از اون خارج بشیم، و تحلیل سنتیمنتال هم به ما کمک میکنه بفهمیم آیا “جمعیت” هم با تحلیل ما موافقه یا نه.
یک معاملهگر موفق در بازار فارکس، کسیه که بتونه از هر سه این ابزارها به درستی و در جای خودشون استفاده کنه و یک دید ۳۶۰ درجه نسبت به بازار داشته باشه. این یک مسیر یادگیری مستمره و هرچی بیشتر تجربه کسب کنید، در این زمینه هم ماهرتر خواهید شد.
آموزش مدیریت سرمایه و ریسک در فارکس
حتی اگه بهترین تحلیلگر دنیا هم باشید، باز هم احتمال شکستتون خیلی بالاست. اونم چیزی نیست جز مدیریت سرمایه (Money Management) و مدیریت ریسک (Risk Management).
راستشو بخواید، این بخش به نظر من مهمترین بخش معاملهگریه! خیلی از تازهکارها، و حتی بعضی از اونایی که چند وقته تو بازارن، به خاطر بیتوجهی به همین اصول ساده اما حیاتی، کل سرمایهشون رو از دست میدن.
اولین قانون نانوشته در بازارهای مالی، و به خصوص بازار فارکس که نوسانات زیادی داره، اینه: “اول سعی کن ضرر نکنی، بعد به فکر سود باش!” یا به عبارت دیگه، “حفظ سرمایه اولویت اول شماست.”
مدیریت ریسک یعنی شما برای هر معاملهای که باز میکنید، از قبل مشخص کنید که حداکثر چقدر از سرمایهتون رو حاضرید در صورت اشتباه بودن تحلیلتون، از دست بدید. این کار با استفاده از دستوری به نام حد ضرر (Stop Loss) انجام میشه. حد ضرر یک سطح قیمتیه که شما از قبل تعیین میکنید و اگه قیمت به اون سطح برسه، معامله شما به طور خودکار بسته میشه و از ضرر بیشتر جلوگیری میکنه.
استفاده از حد ضرر برای هر معامله، مثل بستن کمربند ایمنی موقع رانندگیه؛ شاید همیشه لازم نشه، اما اگه یه بار لازم بشه و نبسته باشید، فاجعه به بار میاد!
حالا سوال اینه که چقدر باید در هر معامله ریسک کنیم؟ یه قانون کلی و خیلی معروف هست که میگه “در هر معامله، بیشتر از ۱ تا ۲ درصد از کل سرمایهتون رو ریسک نکنید.”
یعنی اگه شما ۱۰۰۰ دلار سرمایه دارید، در هر معامله نباید بیشتر از ۱۰ تا ۲۰ دلار ریسک کنید. شاید اولش این مقدار خیلی کم به نظر برسه و فکر کنید با این ریسک کم، کی میخواید پولدار بشید؟! اما باور کنید این یکی از مهمترین رازهای بقا و موفقیت بلندمدت در بازاره.
اگه شما در هر معامله ۱۰ یا ۲۰ درصد از سرمایهتون رو ریسک کنید، با چند تا ضرر پشت سر هم (که کاملاً هم طبیعیه و برای همه پیش میاد) بخش زیادی از سرمایهتون از بین میره و جبرانش خیلی سخت میشه. پس لطفاً این قانون رو جدی بگیرید، این یک بخش کلیدی از آموزش فارکس برای مبتدیان است.
بیایید یه حساب سرانگشتی بکنیم: فرض کنید شما ۵۰٪ از سرمایهتون رو ضرر کردید. حالا برای اینکه فقط به نقطه سر به سر اولیه برگردید، باید ۱۰۰٪ سود کنید! میبینید چقدر جبران ضررهای بزرگ سخته؟ اما اگه شما در هر معامله فقط ۲٪ ریسک کنید، حتی اگه ۱۰ تا معامله پشت سر هم ضرر کنید (که خیلی بعیده اگه اصول رو رعایت کنید)، فقط ۲۰٪ از سرمایهتون کم شده و جبرانش به مراتب راحتتره. پس همیشه به فکر مدیریت ریسک باشید.
مفهوم مهم بعدی، نسبت ریسک به ریوارد (Risk/Reward Ratio) یا نسبت زیان به سود هست. این نسبت به ما میگه که در یک معامله، در ازای ریسکی که قبول میکنیم، انتظار چه مقدار سودی رو داریم.
مثلاً اگه شما در یک معامله ۲۰ پیپ حد ضرر تعیین کردید (یعنی ریسک شما ۲۰ پیپه) و انتظار دارید که قیمت ۶۰ پیپ به نفع شما حرکت کنه (یعنی حد سود یا Take Profit شما ۶۰ پیپه)، نسبت ریسک به ریوارد شما ۱ به ۳ هست (۲۰/۶۰). معمولاً توصیه میشه که وارد معاملاتی بشید که نسبت ریسک به ریوارد اونها حداقل ۱ به ۲ یا ۱ به ۳ باشه. این یعنی اگه تحلیلتون درست از آب دربیاد، سودی که میکنید چند برابر ضرر احتمالیتون باشه.
اینطوری حتی اگه تعداد معاملات ضررده شما بیشتر از معاملات سوددهتون هم باشه (مثلاً فقط ۴۰٪ معاملاتتون سود بده)، باز هم در مجموع میتونید برآیند مثبتی داشته باشید. این یکی از اصول طلایی آموزش فارکس رایگان هست که باید ملکه ذهنتون بشه.
علاوه بر تعیین حد ضرر برای هر معامله، باید به حداکثر دراودان (Maximum Drawdown) قابل قبول برای کل حسابتون هم فکر کنید. دراودان یعنی کاهش سرمایه از یک قله به یک دره، قبل از اینکه دوباره شروع به رشد کنه.
مثلاً اگه سرمایه شما از ۱۰۰۰ دلار به ۸۰۰ دلار برسه و بعد دوباره به ۱۲۰۰ دلار برسه، شما یک دراودان ۲۰۰ دلاری یا ۲۰ درصدی رو تجربه کردید. باید از قبل برای خودتون مشخص کنید که حداکثر چقدر دراودان رو میتونید تحمل کنید و اگه سرمایهتون به اون حد رسید، برای مدتی از معامله کردن دست بکشید و استراتژی و عملکردتون رو بازبینی کنید.
این به کنترل احساسات و جلوگیری از تصمیمات هیجانی در زمان ضرر خیلی کمک میکنه.
یکی دیگه از جنبههای مدیریت سرمایه، تعیین حجم مناسب برای هر معامله (Position Sizing) هست. حجم معامله شما باید بر اساس میزان ریسکی که برای هر معامله در نظر گرفتید (مثلاً ۱ یا ۲ درصد سرمایه) و فاصله حد ضررتون از نقطه ورود محاسبه بشه.
فرمولهای مشخصی برای این کار وجود داره که به شما کمک میکنه همیشه حجم معاملهتون رو متناسب با ریسک تعریف شده نگه دارید، نه اینکه شانسی یا بر اساس احساساتتون حجم رو کم و زیاد کنید. این کار باعث میشه که ضررهای شما همیشه در یک محدوده قابل کنترل باقی بمونه.
در دوره آموزش فارکس صفر تا صد رایگان به این محاسبات به طور کامل خواهیم پرداخت.
و در نهایت، یادتون باشه که داشتن یک دفترچه معاملاتی (Trading Journal) میتونه به شدت در بهبود عملکردتون و مدیریت بهتر ریسک و سرمایه کمک کنه.
در این دفترچه، شما باید تمام جزئیات معاملاتتون رو ثبت کنید: دلیل ورود به معامله، نقطه ورود، حد ضرر، حد سود، نتیجه معامله، احساساتتون در طول معامله و درسهایی که از اون گرفتید.
با بررسی منظم این دفترچه، میتونید نقاط ضعف و قوت خودتون رو شناسایی کنید، الگوهای رفتاری اشتباهتون رو اصلاح کنید و به مرور زمان به یک معاملهگر منظمتر و سوددهتر تبدیل بشید. این شاید کمی وقتگیر به نظر برسه، اما باور کنید ارزشش رو داره!
مدیریت سرمایه و ریسک شاید به اندازه تحلیل بازار هیجانانگیز نباشه، اما قطعاً ستون فقرات موفقیت شما در بازار فارکس خواهد بود. پس لطفاً این بخش رو خیلی خیلی جدی بگیرید و بهش عمل کنید.
آموزش حرفه ای فارکس
تبریک میگم دوست من اگه مباحث آموزشی قبلی رو به خوبی یادگرفته باشی حالا وقتشه که یه قدم بزرگتر برداریم و وارد فاز آموزش فارکس حرفه ای بشی.
در این مرحله، هدف اصلی ما اینه که یاد بگیریم چطور تمام دانش و مهارتهایی که کسب کردیم رو کنار هم بذاریم و یک استراتژی معاملاتی (Trading Strategy) شخصی، منسجم و سودآور برای خودمون طراحی کنیم.
وقتی صحبت از آموزش حرفه ای فارکس میکنیم، پیش خودتون فکر نکنین که قراره چه آموزش خاص و خفنی رو ببینین، نه این تقسیم بندی برای درک بهتر هست وگرنه توی آموزش فارکس همه چی پشت سر هم باشه هم اوکی هست و کاملا جواب میده.
یک نکته خیلی مهم در آموزش فارکس حرفه ای: هیچ استراتژی معاملاتی وجود نداره که همیشه و در تمام شرایط بازار سودده باشه! بازارها دائماً در حال تغییر هستن و ممکنه یک استراتژی که امروز خیلی خوب کار میکنه، فردا دیگه جواب نده. به همین دلیل، شما باید همیشه استراتژی خودتون رو زیر نظر داشته باشید، عملکردش رو بررسی کنید (که بهش میگن بک تست و فوروارد تست) و در صورت نیاز، اون رو اصلاح و بهینهسازی کنید. انعطافپذیری و توانایی تطبیق با شرایط جدید، یکی از ویژگیهای معاملهگران موفقه.
توی یک اموزش حرفه ای فارکس بعد از اینکه قوانین ورود و خروجتون رو مشخص کردید، باید قوانین مدیریت ریسک و سرمایه رو هم به استراتژیتون اضافه کنید. یعنی برای هر معامله، چقدر ریسک میکنید (مثلاً ۱٪ سرمایه)، نسبت ریسک به ریواردتون چقدر باید باشه (مثلاً حداقل ۱:۲) و چطور حجم معاملهتون رو محاسبه میکنید. این بخش دقیقاً همون چیزیه که در قسمت قبلی آموزش فارکس در موردش صحبت کردیم و باید جزئی جداییناپذیر از استراتژی شما باشه.
و در نهایت، یادتون باشه که در بازار فارکس، صبر و انضباط حرف اول رو میزنه. حتی اگه بهترین استراتژی دنیا رو هم داشته باشید، اگه نتونید بهش پایبند بمونید و دائماً از این شاخه به اون شاخه بپرید یا بر اساس احساساتتون تصمیم بگیرید، احتمال موفقیتتون خیلی کمه.
پس بعد از اینکه استراتژیتون رو ساختید و تست کردید، بهش اعتماد کنید و با انضباط کامل اجراش کنید. این مسیر آموزش فارکس صفر تا صد رایگان شما را به یک معاملهگر با برنامه تبدیل خواهد کرد.
هیچ مطلبی یافت نشد
متاسفیم، مطلبی مرتبط با جستجوی شما پیدا نشد.
آموزش روانشناسی فارکس
تا اینجای مسیر طولانی و پربار آموزش فارکس، در مورد خیلی از جنبههای فنی و تحلیلی معاملهگری صحبت کردیم.
یاد گرفتیم چطور بازار رو تحلیل کنیم، چطور استراتژی بسازیم و چطور ریسکمون رو مدیریت کنیم. اما یه قطعه خیلی مهم از این پازل باقی مونده که اگه بهش توجه نکنیم، تمام اون دانش و مهارتها میتونه بیاثر بشه. اونم چیزی نیست جز روانشناسی معاملهگری (Trading Psychology).
راستشو بخواید، خیلی از اساتید بزرگ بازار معتقدن که موفقیت در معاملهگری، ۸۰ درصدش به روانشناسی و کنترل ذهن برمیگرده و فقط ۲۰ درصدش به تحلیل و استراتژی! پس اگه میخواید در بازار فارکس به سودآوری مستمر برسید، باید روی این بخش خیلی خیلی کار کنید.
هیچ مطلبی یافت نشد
متاسفیم، مطلبی مرتبط با جستجوی شما پیدا نشد.
اولین و بزرگترین دشمنان یک معاملهگر، دو تا احساس خیلی قدرتمند هستن: ترس (Fear) و طمع (Greed).
ترس میتونه باعث بشه که شما از ورود به معاملات خوب و مطابق با استراتژیتون خودداری کنید، یا اینکه خیلی زود و با سود کم از معاملات سودده خارج بشید، یا حتی بدتر از اون، وقتی یه معامله وارد ضرر میشه، حد ضررتون رو جابجا کنید به امید اینکه بازار برگرده (که معمولاً هم برنمیگرده و ضرر بیشتر میشه!).
طمع هم به همون اندازه خطرناکه. طمع باعث میشه که شما ریسکهای خیلی بزرگی بکنید، حجم معاملاتتون رو بیدلیل افزایش بدید، بعد از چند تا معامله سودده احساس شکستناپذیری کنید و قوانین استراتژیتون رو زیر پا بذارید، یا اینکه در معاملات سودده، به موقع خارج نشید و منتظر سودهای نجومی باشید که در نهایت ممکنه کل سودتون از بین بره.
اینها مواردی هستند که در آموزش فارکس باید بیشتر از هرچیزی روی یادگیری راههای مقابله باهاش تمرکز داشته باشین.
چطور میتونیم با این احساسات مخرب مقابله کنیم؟
اولین قدم، “آگاهی” هست. یعنی شما باید به احساسات خودتون در حین معامله آگاه باشید و بتونید اونها رو شناسایی کنید.
بعد از اون، باید سعی کنید که بر اساس “منطق” و “قوانین استراتژیتون” تصمیم بگیرید، نه بر اساس “احساسات لحظهای”.
داشتن یک پلن معاملاتی (Trading Plan) دقیق و از پیش نوشته شده، که شامل استراتژی ورود و خروج، قوانین مدیریت ریسک و حتی برنامه روزانهتون برای معاملهگری باشه، میتونه به شدت در این زمینه کمککننده باشه. وقتی شما یک نقشه راه مشخص دارید، کمتر احتمال داره که در طوفان احساسات گم بشید.
یکی دیگه از جنبههای مهم روانشناسی معاملهگری، صبر و انضباط (Patience and Discipline) هست. بازار فارکس همیشه پر از فرصت نیست. گاهی اوقات بهترین کار اینه که هیچ کاری نکنید و منتظر بمونید تا یک موقعیت معاملاتی با احتمال موفقیت بالا و مطابق با استراتژی شما پیش بیاد.
خیلی از معاملهگرهای تازهکار، به خاطر بیصبری و هیجان زیاد، دائماً در حال ورود و خروج از معاملات هستن (که بهش میگن Overtrading) و این معمولاً منجر به ضررهای زیادی میشه.
انضباط هم یعنی اینکه شما به پلن و استراتژی خودتون، حتی در زمانی که بازار بر خلاف میل شما حرکت میکنه یا چند تا ضرر پشت سر هم داشتید، پایبند بمونید.
این کار سادهای نیست، اما تفاوت بین یک آماتور و یک حرفهای رو مشخص میکنه. آموزش فارکس رایگان باید بر این جنبهها تاکید ویژهای داشته باشد.
به نظر من، یکی از بهترین تمرینها برای تقویت صبر و انضباط، اینه که قبل از هر معامله، دلایل ورودتون رو روی یک کاغذ بنویسید و چک کنید که آیا تمام شرایط استراتژی شما برقرار هست یا نه. اگه حتی یک شرط هم برقرار نبود، به هیچ عنوان وارد معامله نشید، حتی اگه حس ششمتون میگه این معامله سود میده! به مرور زمان، این کار به شما کمک میکنه که از تصمیمات احساسی فاصله بگیرید و مثل یک ربات، فقط بر اساس قوانینتون عمل کنید.
پذیرش ضرر به عنوان بخشی از این بازار هم خیلی مهمه. هیچ معاملهگری در دنیا وجود نداره که تمام معاملاتش سودده باشه. ضرر کردن در بازار فارکس کاملاً طبیعیه و باید اون رو به عنوان هزینه کسب و کارتون در نظر بگیرید.
مهم اینه که ضررهای شما کوچک و قابل کنترل باشن (به لطف حد ضرر و مدیریت ریسک) و سودهای شما به اندازهای بزرگ باشن که بتونن اون ضررها رو جبران کنن و در نهایت شما رو به برآیند مثبت برسونن.
اگه بعد از هر ضرر، احساس ناامیدی کنید یا بخواید با عجله و با ریسک بیشتر اون رو جبران کنید (که بهش میگن Revenge Trading)، وارد یک چرخه معیوب و خطرناک میشید.
اعتماد به نفس کاذب بعد از چند موفقیت، یا ناامیدی بیش از حد بعد از چند شکست، هر دو میتوانند مضر باشند. حفظ یک تعادل احساسی (Emotional Equilibrium) بسیار مهم است.
باید یاد بگیرید که نه از سودهایتان بیش از حد هیجانزده شوید و نه از ضررهایتان سرخورده. هر معامله، یک تجربه یادگیری است، چه سودآور باشد و چه زیانده. این دیدگاه در آموزش فارکس صفر تا صد رایگان بسیار حائز اهمیت است.
در نهایت، به یاد داشته باشید که روانشناسی معاملهگری یک مهارت اکتسابیه و مثل هر مهارت دیگهای، با تمرین و خودآگاهی بهبود پیدا میکنه. مدیتیشن، ورزش، مطالعه کتابهای مرتبط با روانشناسی موفقیت و معاملهگری، و حتی صحبت کردن با یک مربی یا یک دوست معاملهگر باتجربه، میتونه به شما در این مسیر کمک کنه.
آموزش تصویری فارسی فارکس
حتما تا الان حداقل یکی دوتا از آموزشهای تصویری ما رو توی فارسی فارکس دیدین، ما توی این آموزشها با استفاده از ترکیب عکس و متن و صوت و ویدئو تلاش کردیم بهترین آموزش رو براتون آماده کنیم.
اما واقعیت اینه که برای خیلی از افراد، یادگیری از طریق محتوای بصری و دیداری، مثل ویدئو و فیلم آموزش فارکس، میتونه خیلی موثرتر و جذابتر باشه.
به نظر من، ترکیب مطالعه مقالات آموزشی با مشاهده ویدئوهای باکیفیت، یک روش فوقالعاده برای درک عمیقتر مفاهیم و تسریع فرآیند یادگیری در بازار فارکس هست. امروز قراره یه کم در مورد اهمیت و مزایای این نوع محتوا با هم گپ بزنیم.
یکی از بزرگترین مزیتهای فیلم آموزش فارکس اینه که مفاهیم پیچیده رو میتونه به شکلی ساده و قابل فهم به تصویر بکشه.
مثلاً وقتی شما در مورد یک الگوی کندل استیک خاص یا نحوه کار با یک اندیکاتور در پلتفرم متاتریدر میخونید، شاید تجسم کردنش کمی سخت باشه. اما وقتی همون مطلب رو در یک ویدئو به صورت عملی و همراه با توضیحات مدرس میبینید، همه چیز خیلی واضحتر و ملموستر میشه.
دیدن اینکه چطور یک تحلیلگر خطوط حمایت و مقاومت رو روی نمودار زنده رسم میکنه، یا چطور یک استراتژی معاملاتی رو قدم به قدم اجرا میکنه، میتونه به شدت به یادگیری شما کمک کنه.
مزیت دیگه ویدئوهای آموزشی، امکان مشاهده چندین و چند باره اونهاست. اگه یه قسمتی از مطلب رو خوب متوجه نشدید، به راحتی میتونید ویدئو رو به عقب برگردونید و دوباره اون بخش رو ببینید.
این قابلیت در یادگیری مباحث فنی و جزئیات دقیق آموزش فارکس برای مبتدیان و حتی سطوح بالاتر، خیلی کاربردیه. خیلی از پلتفرمهای آموزشی هم امکان کم و زیاد کردن سرعت پخش ویدئو رو میدن که میتونه به شما کمک کنه مطالب رو با سرعت مناسب خودتون دنبال کنید.
علاوه بر این، در ویدئو و فیلم آموزش فارکس، معمولاً مدرس میتونه با استفاده از لحن، زبان بدن و تاکید روی نکات مهم، مفاهیم رو به شکل جذابتری ارائه بده.
این باعث میشه که تمرکز شما بیشتر بشه و از یادگیری خسته نشید. خیلی از ویدئوها شامل مثالهای عملی از معاملات واقعی یا تحلیلهای زنده بازار هستن که این خودش یک تجربه یادگیری فوقالعاده ارزشمنده.
دیدن اینکه یک معاملهگر باتجربه چطور در شرایط مختلف بازار تصمیمگیری میکنه، میتونه دیدگاه شما رو نسبت به معاملات فارکس خیلی تغییر بده.
یادتون باشه که هرچند ویدئوهای آموزشی خیلی مفید هستن، اما نباید شما رو از مطالعه مقالات و کتابهای مرجع بینیاز کنن. بهترین حالت اینه که از ترکیب این دو استفاده کنید. مثلاً اول یک مبحث رو از طریق مقاله مطالعه کنید تا با کلیات و تعاریف آشنا بشید، بعدش برید سراغ ویدئوهای مرتبط تا همون مطلب رو به صورت عملی و تصویری هم ببینید. اینطوری، هم درک عمیقتری پیدا میکنید و هم مطالب بهتر تو ذهنتون میمونه. این یک رویکرد جامع در آموزش فارکس رایگان است.
برای همین ما بصورت اختصاصی یک بخش آموزش ویدئویی رو برای شما راه اندازی کردیم که ویدئوهای آموزشی مختلف رو براتون آماده میکنیم و میزاریم.
همه تلاش ما اینه که این ویدئوها موضوع محور باشه مثلا برای دوره پرایس اکشن یا هارمونیک یا الیوت وووو.
برای دسترسی به این ویدئوها از سربرگهای سایت در منوها میتونید استفاده کنید.
در کنار اینا ما یکسری ویدئوی جذاب و کوتاه دیگه هم براتون توی همین بخش میزاریم که یقین دارم شدیدا کمکتون میکنه بهتر و بیشتر توی این بازار به سود برسین.
آموزش فارکس 0 تا 100
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
البته این رو بگم ما تمام تلاشمون رو میکنیم که بهترین آموزش رایگان رو از صفر تا صد در اختیارتون بزاریم، ولی نمیتونیم بگیم از ما بهتر نیست پس لطف کنین اگه جایی آموزش بهتری دیدید حتما به ما هم بگین و ما رو راهنمایی کنین تا ماهم در نوع ارائه آموزش خودمون تغییرات لازم رو ایجاد کنیم. جمع بندی: در این مقاله هدف ما این بود که یک راهنمای آموزش فارکس صفر تا صد رایگان در اختیار شما قرار دهیم تا با دیدی باز و اطلاعات کافی، قدم در این مسیر بگذارید، و البته برای هر بخش تعداد زیادی آموزش بصورت جداگانه آماده کرده ایم که میتونین اونها رو نگاه کنین و یاد بگیرین. بیایید نگاهی گذرا به مهمترین نکاتی که با هم مرور کردیم، بیندازیم: همانطور که در بخش “آموزش فارکس صفر تا صد رایگان: از اینجا تا رسیدن به مهارت” گفتیم، این مقاله تنها نقطه شروعی برای شماست. مسیر موفقیت در معاملات فارکس نیازمند یادگیری مستمر، تمرین فراوان در حساب دمو، انضباط شخصی، صبر و توانایی درس گرفتن از اشتباهات است. هیچگاه از پرسیدن، تحقیق کردن و بهروز نگهداشتن دانش خود دست نکشید. این بازار پر از فرصت است، اما این فرصتها تنها نصیب کسانی میشود که برای آن آماده باشند.به نظر من، معاملهگری در فارکس بیشتر شبیه یک ماراتن هست تا یک مسابقه دو سرعت. کسانی در این ماراتن موفق میشن که استقامت داشته باشن، برنامه داشته باشن و در طول مسیر، از اشتباهاتشون درس بگیرن. انتظار نداشته باشید که هر روز و هر هفته سود کنید. دورههایی از ضرر هم کاملاً طبیعیه. مهم اینه که در بلندمدت، برآیند شما مثبت باشه و این فقط با رعایت اصول و داشتن یک ذهنیت حرفهای امکانپذیره.
آیا برای شروع آموزش فارکس نیاز به دانش قبلی مالی دارم؟
خیر، این مقاله آموزش فارکس صفر تا صد رایگان طوری طراحی شده که حتی اگر هیچ دانش قبلی در مورد بازارهای مالی یا فارکس نداشته باشید، بتوانید مفاهیم را از پایه یاد بگیرید. البته داشتن علاقه و پشتکار برای یادگیری ضروری است.
حداقل سرمایه مورد نیاز برای ورود به بازار فارکس چقدر است؟
بسیاری از بروکرها امکان افتتاح حساب با مبالغ بسیار کم (حتی ۱۰ یا ۲۰ دلار) را فراهم میکنند. اما از نظر عملی، برای اینکه بتوانید مدیریت ریسک مناسبی داشته باشید و فشار روانی کمتری را تحمل کنید، توصیه میشود با مبلغی شروع کنید که از دست دادن آن تاثیر زیادی بر زندگی شما نگذارد. مبلغی بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ دلار میتواند برای شروع و کسب تجربه در حساب واقعی (بعد از تمرین کافی در دمو) منطقی باشد، هرچند این کاملاً به شرایط فردی شما بستگی دارد.
یادگیری کامل فارکس چقدر طول میکشد؟
این سوال پاسخ یکسانی ندارد و کاملاً به خود شما، میزان زمانی که برای مطالعه و تمرین اختصاص میدهید، و توانایی یادگیریتان بستگی دارد. برخی منابع معتقدند برای رسیدن به یک درک خوب از اصول اولیه و شروع معاملات آزمایشی، ۶ ماه تا یک سال زمان نیاز است. اما رسیدن به سودآوری مستمر و حرفهای شدن ممکن است چندین سال طول بکشد.
آیا میتوانم از فارکس به عنوان شغل دوم استفاده کنم؟
بله، خیلی از افراد فارکس را به عنوان شغل دوم و در کنار کار اصلی خود انجام میدهند. به دلیل ۲۴ ساعته بودن بازار، شما میتوانید ساعاتی را که آزاد هستید (مثلاً عصرها یا شبها) به معامله بپردازید. اما باید توجه داشته باشید که معاملهگری، حتی به عنوان شغل دوم، نیاز به تمرکز، تعهد و یادگیری مداوم دارد.
بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان کدام است؟
به دلیل شرایط تحریم، انتخاب بروکر برای ایرانیان با محدودیتهایی همراه است. “بهترین” بروکر یک مفهوم نسبی است و به نیازها و اولویتهای شما بستگی دارد (مثل میزان اسپرد، رگولیشن، روشهای واریز و برداشت). توصیه میشود حتماً قبل از انتخاب، تحقیقات کاملی انجام دهید، نظرات سایر کاربران را جویا شوید و از وبسایتهای معتبر بررسی بروکرها کمک بگیرید.
آیا آموزش فارکس رایگان کافی است یا باید در دورههای پولی شرکت کنم؟
منابع آموزش فارکس رایگان بسیار زیادی مانند همین مقاله و وبسایتهای معتبر دیگر وجود دارند که میتوانند دانش پایهای و حتی متوسطه خوبی به شما بدهند. برای شروع، این منابع کاملاً کافی هستند. پس از کسب دانش اولیه و تمرین، اگر احساس کردید نیاز به یادگیری مباحث پیشرفتهتر یا راهنمایی شخصی دارید، میتوانید در مورد شرکت در دورههای پولی معتبر تصمیم بگیرید. اما عجله نکنید!
آیا فارکس همان بورس است؟
خیر، فارکس و بورس سهام دو بازار متفاوت هستند، هرچند هر دو جزو بازارهای مالی محسوب میشوند. در فارکس، ارز کشورهای مختلف معامله میشود، در حالی که در بورس، سهام شرکتها خرید و فروش میشود. اصول تحلیل و معاملهگری در هر دو بازار شباهتهایی دارد اما تفاوتهای اساسی نیز وجود دارد.
مهمترین عامل موفقیت در فارکس چیست؟
موفقیت در فارکس نتیجه ترکیبی از عوامل مختلف است، اما اگر بخواهیم به مهمترینها اشاره کنیم: دانش و آموزش صحیح، مدیریت ریسک و سرمایه قوی، انضباط و کنترل احساسات (روانشناسی معاملهگری)، و صبر و پشتکار برای یادگیری و تمرین مستمر.
آیا میتوان با استفاده از رباتهای معاملهگر (اکسپرت ادوایزر) در فارکس سود کرد؟
رباتهای معاملهگر میتوانند ابزار مفیدی باشند، اما به هیچ عنوان راهحل جادویی برای سودآوری نیستند. عملکرد یک ربات کاملاً به استراتژی برنامهریزی شده در آن و شرایط بازار بستگی دارد. بسیاری از رباتهای تجاری موجود در بازار، عملکرد پایداری ندارند. اگر قصد استفاده از ربات دارید، باید دانش کافی برای ارزیابی و بهینهسازی آن را داشته باشید و هرگز به رباتهایی که وعده سودهای تضمینی میدهند، اعتماد نکنید.
آیا دانش آموزش فارکس برای معامله در بازار ارزهای دیجیتال هم کاربرد دارد؟
بله، بسیاری از اصول آموزش فارکس، بهخصوص در زمینه تحلیل تکنیکال (مانند الگوهای قیمتی، اندیکاتورها، مدیریت ریسک و روانشناسی معاملهگری) کاملاً در بازار ارزهای دیجیتال نیز قابل استفاده هستند. هرچند بازار ارز دیجیتال ویژگیها و نوسانات خاص خود را دارد، اما داشتن دانش فارکس میتواند پایه خوبی برای فعالیت در آن بازار نیز باشد.
لطفا آموزش ایچیموکو کریس رو هم بزارین سپاس
لطفا آموزشها رو زودتر تکمیل کنین خیلی خوب یاد میدین فارکس رو